ABBA pushar utvecklingen för digitala scenshower med motion-capture och specialbyggd London-Arena

Don’t shut me down” säger ABBA-tarerna! De vill inte dö. Är det evigt liv och dödsångest som spökar hos de gamla legenderna och får dem att återuppstå för att befästa sin legend en gång för alla? Eller är det nyfikenhet och genuin musikglädje? "Well it's not the money, I can tell you that" säger Benny till programledaren.
https://pbs.twimg.com/media/E-SJIAZVgAgMSmr?format=jpg&name=4096×4096

Döm själva. Två nyskrivna låtar släpptes idag. Men som alltid när det handlar om ABBA så är det inte fråga om halvmesyrer. De väntar 38 år med att göra comeback med ett nytt album och när de väl gör det, idag 2 september 2021, så nöjer de sig inte med det. Såklart inte. Det är ju ändå ABBA vi talar om. Det är storslagen comeback vi snackar om. De har förutom albumet med 10 nya låtar (släpps i november) även pushat utvecklingen för digitala scenshower några steg framåt genom att motion-capture-spelat-in sig själva för att från och med december (om jag fattat det rätt) kunna bjuda på jordens häftigaste hologramkonsert.

Men för att lyckas med det behövde de först bygga upp en helt ny arena mitt i centrala London!

”När publiken kommer för att se showen, så är det oss de ser” säger Benny. Vad menar han med det? Jo, under flera månader har gruppen befunnit sig i en filmstudio i centrala Stockholm och spelat, sjungit och agerat i mo-Cap-kostymer. En stab på ca hundra personer med CGI-artister och bildproducenter har fångat och scannat och byggt 3D-versioner av medlemmarna i Hollywoodskala. 

https://pbs.twimg.com/media/E-SvA3oWEAEF6_f?format=jpg&name=4096×4096

Jo, jajamen! Det är militären, sexindustrin och BjörnochBenny som har de ekonomiska musklerna att pusha teknologin ett steg längre. ”People have been coming to London for a couple of centuries already to attend Mamma Mia, now. So it was sort of a No-brainer to do this in London”. Att kunna turnera utan behöva turnera var lockande berättar de. De lockades av möjligheten att skapa digitala avbilder av sig själva. Och de hade redan för 5-6 år sedan presenterats för möjligheten att åka på hologramturné. 

Och medan de från sidlinjen betraktade utvecklingen av tekniken så började några låtar komma till och de vande sig vid tanken på att faktiskt fånga sig själva. Och hellre då att göra det nu medan de fortfarande levde än att vänta till efter de var borta och få sitt eftermäle missbrukat och på sätt de inte kunde kontrollera. Nu kunde de själva vara med om detta och dela med sig av – inte bara sitt utseende utan – hela sig själva. Och då vara med och påverka resultatet. ”If you can’t beat them – Join them” som talesättet lyder. Och Björn och Benny har ju alltid varit lite av pionjärer och upptäckare. Först med Chess och senare med Kristina från Duvemåla och Mamma Mia. Det här kommer garanterat att bli mäktigt. Varumärket ABBA borgar liksom för kvalitet och storslagenhet vad de än hittar på.

Jag kommer såklart att beställa biljetter till London så snart det är försvarbart! Jag vill se framtiden och äntligen få uppleva lite schyssta hologram i klass med Jedirådet! Och så ska jag såklart beställa vinylen på direkten!

Detta kommer vi med stor sannolikhet att se tillbaka på som en stor milstolpe inte bara för musikhistorien. Utan också för digitala utvecklingen. Är det morgondagens underhållning vi ser? Vad tycker du? Är du med eller mot den digitala utvecklingen i den här formen? Ska vi låta ABBA få dö i frid eller ska vi hänga med?

https://pbs.twimg.com/media/E-SvKnlWEAkOa29?format=jpg&name=large

#digital #album #38years #comebackofthecentury #motioncapture #hologram #london #abba #newsongs #abbatar #pushingtheenvelope #popmusic #discoroyalties #legacy #immortality

2 Replies to “ABBA pushar utvecklingen för digitala scenshower med motion-capture och specialbyggd London-Arena”

    1. Håller med Eva-Britt! Ska blir så härligt att få komma ut på riktiga event och upplevelser igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait